Форум культур в Барселоні

В 2004 році нам пощастило потрапити на Всесвітній форум культур у Барселоні. Було дуже цікаво побачити як саму Барселону, так і сам незвичайний форум, де пересікалися різні нації і культури.

Їхали ми двома автобусами, які були вщерть переповнені видатними молодими людьми з усієї України, а саме: заслужені студенти вузів, талановиті вчителі, організатори і наш музичний ансамбль.

украинские шуточные песни
Основное здание форума культур в Барселоне

Через нескінченних три дні, коли, здавалося, тіло набуло форми автобусного сидіння, ми прибули до Барселони. І знаєте, вражаючою була подібність спального району міста до київських забудов. Але, проїхавши околиці Барселони, ця подібність швидко змінилась на типові закордонні красоти.

Ще більшим було наше здивування, коли повідомили, що мешкатимемо ми у наметовому містечку. Уявивши на хвилинку проживання в армійських наметах на тридцять місць практично на березі моря, зізнаюсь, трішки здивувався ! Розуміючи, що на цей захід прибуде багато учасників, я чомусь розраховував ( як мінімум) на тризірковий готель. Прикрість від неприємного сюрпризу підсилювалась ниттям у спині, затерплими ногами і затримкою у поселенні.

Нічь в Барселоні
Але наш настрій злегка покращився після прогулянки пальмовими заростями. І ось ми дочекалися свого поселення. Розмістившись у своєму наметі і проаналізувавши всю ситуацію, я зрозумів, що отриманий результат перевищив усі мої очікування. Адже в наметовому містечку нації і культури переплітатимуться значно тісніше і цікавіше. Через деякий час я переконався у правильності своїх сподівань.

Забігаючи наперед, додам, що із трьох ночей, які ми там провели, я жодної не спав (хоча, здається, все-таки трішечки задрімав в останню ніч).

Організація самого форуму була на найвищому рівні – все було продумано до дрібниць. А місце проведення повністю відповідало вимогам, вражало своєю масштабністю та архітектурними рішеннями.
  Одночасно в різних точках форуму відбувалися театралізовані вистави (як, наприклад, незвичайна вистава про життя вірусів і людей), на численних сценах звучала музика країн світу – від джазу до африканських наспівів, які викликали не двозначні спогади про нещасного мандрівника Кука.

ФестивальНелегке стало завдання перед нашим колективом, бо мали показати перебірливому європейцю всю красу української пісні. Протягом чотирьох днів проходження форуму, ми двічі виходили на сцену, виконуючи тридцятихвилинні концерти з веселих та запальних пісень. Але цікавим виявився останній концерт. Ось чому.

У нашому репертуарі є дуже красиві пісні a-сapella – та і взагалі, багато красивих українських пісень. Був самий розпал концерту, коли ми побачили натовп людей, які галасуючи і танцюючи з лозунгами в руках, проходили повз нашу сцену ( це, як виявилося згодом, була демонстрація за мир на Землі). А ми саме почали виконувати зворушливу пісню, записану і оброблену І. Бідаком “Не сходило вранці сонечко”. Я зі здивуванням спостерігав, як цей, здавалося б некерований, натовп враз почав затихати і зупинятись. І до середини пісні сцену оточило біля трьохсот чоловік. Коли ж прозвучав останній трагічний акорд, то сотні рук здійнялись вгору, і в небо злетіли бейсболки. Задоволений натовп заревів і…з шумом та галасом продовжив свій похід у заданому напрямку. Саме тоді ми ще раз переконалися в красі та величності української пісні.

Нічний фестиваль А тим часом в наметовому містечку відчувалося все більше пожвавлення та веселий сміх. Більш ніж дві тисячі учасників форуму знайомились, спілкувались, купались (адже містечко знаходилось майже на березі моря). Ночами ми з росіянами , білорусами і мексиканцями сиділи навколо вогнища, співаючи пісні у супроводі гітари, про кохання, дружбу і…ще про щось – всім зрозуміле і вічне.

Настав день від`їзду. Дуже сумно було залишати прекрасну Барселону і форум, де знайшлося так багато друзів, і де з такою теплотою, біля вогнища з хорошим іспанським вином, співалися пісні. Особливо сумним було прощання з білорусами. Адже щось було в нас спільне, щось, що було добре знайоме з дитинства і заховане у потаємних куточках серця…

Попереду на нас ще чекали Канни, Монако, а також концерти, нові зустрічі і враження, нові перемоги, конкурси і фестивалі. Так що…

 

Дізнатися більше про Театр Пісні «Джерела» – Ви можете завантажити або ж просто прослухати багато українських народних пісень та кавер-версій популярних творів у дуже цікавих обробках.

Вгору